Ágyi poloska

4-8mm hosszú, rozsdabarna színű, szárnyatlan, szipókás rovar. Torán jellegzetes szagú váladékot termelő bűzmirigy van.

Fénykerülő. Nappal hasadékokban, repedésekben, keskeny résekben, sötét, huzat- és zajmentes helyeken húzódik meg, ahol olyan mélyen tartózkodik, hogy háta és hasa is a rejtekhely falával érintkezzen. Búvóhelyei rendkívül változatosak. Szívesen vándorol felfelé, ezért gyakran a képkeretek, függönytartók, csillárok felfüggesztési helyeinél, a felső ablakkeret, vagy a falrések között tartózkodik, de ágyrepedésekben és a kárpitozott bútorok hézagaiban is elrejtőzhet, sőt meghúzódhat könyvek és ruhaneműk között is.

Amikor tápcsatornája csaknem teljesen kiürült, akkor indul teljes sötétben vándorútra. Érzékszervei fejletlenek. Az embert a hő- és párakülönbségről csak igen közelről találja meg. A nedves, nyirkos, vízgőzzel telített helyiségeket nem kedveli. Legszívesebben embervérrel táplálkozik, de tartós éhezés esetén állatvért is szívhat. A vérszívásra alkalmas helyet a szívókája végén található érzékszervével tapogatja ki. Leggyakrabban a nyak-, boka- és csuklótájékon szív vért, a viszketés azonban csak a vérszívás után órákkal jelentkezik. Természete egy adott helyhez köti és amennyiben táplálkozási lehetősége, rejtett életmódja zavartalan, azt nem szívesen hagyja el.

Döntően passzív módon terjed, leggyakrabban különféle használati tárgyakkal (pl. bútorral, képpel, ruhával stb.), csomagokkal, illetve a szállító kocsik közvetítésével. Központi fűtéses lakóházon belül a szomszédos lakásokba a csövek áttörési helyein keresztül aktív módon is bekerülhet.

Ágyi poloskánál előzetes megelőzés nem lehetséges, hiszen teljesen váratlanul jelenik meg, gyakran egy fertőzött bútor beszerzését követően. A lakás higiéniai állapota nincs jelentős befolyással életére, a zsúfoltság azonban elszaporodását és rejtőzködését elősegíti.

Ágyi poloskairtás

Poloskairtás előtt meg kell győződni, biztosan ágyi poloskáról van-e szó.

A szoba vizsgálatát elsősorban a fekvőhely és környezetére kiterjedően kell végezni, ágyi poloska és nyomai után kutatva (vérfolt, pete, ürülék). Ha bizonyosan ágyi poloskával állunk szemben, akkor tartós hatású, alapos poloskairtás történik, felületi permetezéssel és kiűzéssel.

Az előkészített szoba a hatékony poloskairtás előfeltétele.

Legfontosabb, hogy a hálószoba zsúfoltságát szüntesse meg a poloskairtó szakember érkezése előtt. Az ágyi poloska irtása egy túlzsúfolt szobában szinte lehetetlen feladat! Koncentráljon az ágy 2-3 méteres környezetére. Nagyon alapos ellenőrzés és a kipakolása a sikeres irtás alapja. Ruhaneműt és ágyneműt nem kezelünk irtószerrel. Az ágy környéki minden olyan tárgyat, mely a poloska búvóhelye lehet, közvetlenül poloskairtás előtt szemeteszsákba tegye be, majd kösse le. Nem kell kidobni semmit, az ágyi poloska 4 hónap alatt éhen pusztul szobahőmérsékleten.

A ruhaneműket, ágyneműket 60 °C-on kell kimosni.

A magas hőfokon való mosás néhány perc alatt elpusztítja az ágyi poloskát.

Jól előkészített szobában, ahol hozzáférünk a felületekhez, alapos irtás végezhető. Tartós hatású rovarirtószerrel kezeljük az ágy minden rését és felületét ágyrácsot az ágyneműtartót is. Ezen kívül a falfelületeket, polcokat, képek hátoldalát, továbbá minden egyéb ágy környéki poloska búvóhelyet.

A poloskairtás során a felületeken létesített tartós méregmező eltávolítása vagy lemosása szigorúan tilos, ugyanis ezzel az irtás sikerét veszélyezteti.

Amennyiben egy poloskairtást követő 10-21. napon aktív poloska jelenlétre utaló jelet észlel (poloskacsípést tapasztal vagy élő poloskát talál), a munkát meg kell ismételni.

A sikeres ágyi poloska irtás csak a tulajdonos együttműködésével tud hatékonyan végződni.