Hangyák

A hangyák társas életűek, kisebb-nagyobb családokban, „államokban”, ún. bolyokban élnek.

A dolgozók egyazon fajon belül is többalakúak lehetnek, szervezetük többféle feladat ellátására módosulhat. A hangyák körében bizonyos munkamegosztás tapasztalható. A petéket a megtermékenyítés után szárnyukat levetett anyák, a „királynők” termelik. A nagy szemű hímek feladata kizárólag az anya megtermékenyítése. A boly védelméről a katonák gondoskodnak, az ivadékok és az anya táplálása a dolgozó hangyák kötelessége.

Rejtett életmódot folytatnak, a helyiségekben található hangyák mindig a dolgozók. A dolgozókat táplálkozási szokásuk viszi a házakba és a lakásokba. Amennyiben ott gazdag táplálékforrást (pl. cukrot, szirupot, vagy hasonló édes élelmiszert stb.) találnak ezt a többiek tudomására hozzák, melynek következtében a táplálék és a fészek között közlekedve viszonylag nagy tömegben jelenhetnek meg. Az ember környezetében legnagyobb gondot a fáraóhangya okozza, de alkalmanként a házi hangya, a kis fekete hangya és a gyepi hangya is előfordulhat.

Hangyairtás

A hangyairtás során alkalmazott technológiákat körültekintően használják, melyek a gélezés, permetezés és a porozás.

A géllel történő irtás esetében egy speciális adagoló pisztoly segítségével apró, átlátszó irtószer (mérgezett csalétek) cseppeket helyezünk a hangyák vonulási útjába, mely az emberre és a háziállatokra veszélytelen. Hatékonysága hosszú távon biztosított és a kezelt felületen sem hagynak nyomot a kis cseppek.

A hangyairtás permetezéses és porozásos módszerrel is elvégezhető. Ebben az esetben szintén a hangyák vonulási útvonalába célzott sávpermetezéssel tartós hatású mikro kapszulázott irtószert juttatunk ki, mely nem azonnal hat, hanem a rovarok viszik be testükön az irtószert a bolyba. Ezzel a teljes kolónia kiirtása megtörténik.