Darázs

Közel kétszázra tehető a darázsfajok száma Magyarországon. A legnagyobb mennyiség azonban lódarázsból, kecskedarázsból és német darázsból található.

Hosszúságuk általában 15-20 mm, de a legnagyobb példányok hossza elérheti az 50 mm-t is. Testük színe sárga és fekete csíkos mintázatú, a lódarázs színe azonban barna. Testüket rövid szőr fedi, ez azonban szabad szemmel nem is látható. Rokonai a hangyáknak, de még közelebbi rokonai a méheknek. Fészkeiket bárhol megtalálhatjuk, de nagyon kedvelik a víz közelében elterülő helyeket. Megbújhatnak fában, földben és épületekben is.

Legtöbb fajtájuk társadalomban él, de akadnak magányos darazsak is. Napközben aktívak, mivel hidegvérűek, szürkületkor behúzódnak fészkükbe ahol az éjszakát töltik.

Vigyázni kell velük fullánkjuk és mérgük is van, és nem szakad ki, mivel ők nem csípnek, hanem szúrnak, ellentétben a méhekkel, ezért többször is támadnak, növelve a veszélyhelyzetet. Allergiás reakciót is kiválthat akár egy csípés és súlyos következményekkel, akár hallállal is végződhet egy ilyen támadás. Nem szabad kapkodni, hadonászni, mert ez általában csak ront a helyzeten.

Darázsirtás

A darazsak irtása minden esetben a fészek esetlegesen fészkek helyének felderítésével kezdődik. Rövid ideig tartó megfigyeléssel megállapítható, hogy hol szálnak le a darazsak, és melyik nyíláson bújnak be a fészekbe. Az irtással minden darazsat egyszerre pusztítunk el, így azonnali mentességet tudunk garantálni megrendelőinknek. Darázsirtás során taglózó és tartós hatást egyaránt biztosító darázsirtószert juttatunk a fészekre és környékére.

Lehetőség szerint a darázsirtás végén a fészket is eltávolítjuk, de amennyiben erre nincs lehetőség, nem kell aggódni, mert a használaton kívüli fészekbe új egyedek nem költöznek. Olyan gyorsan építenek új fészket, hogy a régi helyek számukra semmilyen értéket nem képviselnek. A darázsfészekre juttatott irtószeres kezelés maradéktalanul elpusztítja az egész darázsközösséget.

A rejtett helyeken lévő darázsfészkek irtása veszélyes, darázsirtó szakembert és védőfelszerelést igénylő munka. Rejtett fészkek esetén magas nyomású porozógépet használunk. Magas nyomáson működő készülékkel bontás nélkül tudjuk megszüntetni a rejtett darázsfészkeket. Porozógépes darázsirtás során sűrített levegővel juttatjuk be a rovarirtó porozószert a röplyukon keresztül a darázsfészekre. A porozóanyag azonnali ölőhatással és tartós távoltartó hatással bír.