Csótányok

Általános jellemzés: erősen lapított testű, ovális körvonalú rovarok. Testalkatuk alkalmas arra, hogy nappal szűk hézagokba, rejtekhelyekre húzódjanak. A fényt kerülik, rejtett életmódot folytatnak.

Hazánkban az ember közvetlen közelében az alábbi meleg égövről származó csótányok fordulnak elő: német csótány, konyhai csótány
Aktivitási idejük alatt állandóan táplálék után kutatnak, ilyenkor igen nyugtalanok, egy-egy helyen csak rövid időt töltenek, táplálkozásukat gyakran megszakítják. Mindenevők, a növényi és állati eredetű élelmiszert egyaránt elfogyasztják. Az éhezést jól tűrik, táplálék nélkül hetekig is életben maradnak. Folyadékigényük igen nagy, a szomjazást nehezen viselik el, víz hiányában napok alatt elpusztulnak.

Melegigényesek, a 25-30°C hőmérsékletű helyeket kedvelik. Kitűnően másznak, a fényt kerülik, rejtett életmódot folytatnak.

Helyiségben a német csótány mindenhol előfordulhat, de főleg a magasabb helyeken tartózkodik, a másik faj viszont inkább a padlószinthez közel, esetleg a lefolyókban, csatornákban tartózkodik.

Terjedésük döntően passzív módon történik, amikor a csótány, vagy annak petetokja élelmiszerrel és azok csomagolóanyagával kerül be a helyiségekbe. Az épületen belül a csővezetékek mentén, a szerelőszintek között, függőleges irányban aktívan is terjedhetnek.

A táv- és központi fűtés, illetve az állandó meleg igen kedvező feltételeket teremt elszaporodásukhoz. Rejtett életmódjuk miatt előfordulásukról csak akkor szerzünk tudomást, ha éjszaka a vizes helyiségekben (pl. konyhában, fürdőszobában, WC-ben) felkapcsoljuk a villanyt, illetve rejtekhelyükön megzavarjuk a csótányokat.

Csótányirtás módszerei:

A professzionális csótányirtás számos módszert alkalmaz, melyek alkalmazása mindig az adott csótány elhelyezkedésétől és terület fertőzöttségétől függ. A szakemberek által felhasznált anyagok, irtószerek, technológiák és eszközök speciálisan a csótányirtás céljára lettek kifejlesztve, hatékonyságuk garantált:

• Csótányirtás permetezéssel (tartós méregmező képzés, sávpermetezés, rés és repedéskezelés)

• Géles csótányirtás (gyomorméreg célzott kihelyezése)

• Porozógépes irtás (permettel nehezen kezelhető helyeken)

• Csótányirtás kiegészítő módszerei: (hidegködös kiűzés vagy füstképzés)